Tjänstehund

TJÄNSTEHUND, FÖRSVARSMAKTEN


Denna hund är en bevakningshund vars främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i bevakningsområdet. Hunden tränas att från fasta posteringar och längs patrullstigar tydligt markera ljud i terräng.

Hunden klarar att uppfatta rörelser och vittring på mycket långa avstånd. På detta sätt får föraren en tidig förvarning om att det finns inkräktare i området.

Vid patrullering kan hunden även med hjälp av sitt utvecklade luktsinne ta upp och följa spår, genom vittring på marken, och på detta sätt avslöja personer som gömmer sig i terrängen.

 Antagningskrav:

Hunden ska vara tillgänglig, arbetsvillig och ha förmåga att koppla av. Därutöver krävs att hunden är vädertålig, skottfast och att den har godkänd status på höftleder och armbågar. Eftersom hunden ska verka tillsammans med personal i ett förband måste den också kunna hanteras av och samarbeta med främmande människor. Den skall vara min 45cm i mankhöjd och ha underull. Hunden skall vara minst 18 månad eller max 5 år vid prov tillfället. Hunden och föraren skall vara krigsplaceringsbart. Hundens lämplighet konstateras vid inträdesprovet.

Alla moment som hund/förare ska träna på görs under en period på ca.6 till 8 månader innan det är dags för Certifikatprovet.Innan certprovet görs ett lydnadsprov, funktionslydnad. Som motsvarar lägreklass bruksprov med tillägg fritt följ. Apportering och krypet är borttaget.

Provet efter genomförd Försvarsmaktshundkurs är både spännande och omfattande och kallas Certifikatprov. Provet håller på i två dagar och du och din hund ska klara av:

• Skottfasthet

• Tillgänglighet

• Patrullering med vind och ljud

• Bevakningsprov

• Spårprov

• Bastjänst

Tillgängligheten: Testas med att en provledaren testar hunden med att kika i munnen, lyfta den, ta i tassarna, lite allmänt hanterar hunden och den ska då inte reagera negativt i något moment. 


Patrullering med vind och ljud: Där går man en stig på ca 1000 meter och under den sträckan ska hunden visa med sina öron och nos att det ligger eller är någon fiende ute i terrängen, hunden stannar då och markerar med hela sin kropp att här är det något/någon, hunden får inte ge ifrån sig nåt ljud utan ska vara tyst under hela momentet. Figuranterna ligger på 50-80m för vinden och 100-50m för ljudet

 

Bevakningsprov gör för att säkerhetsställa att hunden markerar fienden som rör sig i terrängen. Man sitter stilla på en plats under detta provet ”vaktar sin kulle”, provet varar i 1 tim och figuranterna startar från 150m och rör sig som närmast 50m. Hunden måste markera innan 50m för att bli godkänd.

  Spårprov: Då har man ca:1500 meter spår där spårläggaren har lagt ut 4 olika apporter i spåret som hunden ska hitta, apporterna ska vara av olika material som metall, plast, trä, man måste ha med sig 2 av apporterna samt slutapporten för att bli godkänd och man har 90 minuter på sig att klara av det. Innan man får gå ut i sitt spår måste man hitta spåret med hjälp av en patrullering med spår upptag.

 

 

Bastjänst: I basen ska man bygga en koja till hunden som är regn och vindfast, där får man lämna och hämta sin hund under hela certprovet. Hunden sover ute i sin koja under natten och ska vara lugn och tyst under hela natten. Det finns baspersonal som är där under hela tiden med att se till att hundarna mår bra, har vatten samt tar med sig hunden till föraren utanför basen vid provtillfällerna som är uppdelad på två dagar

 

 

När all dessa moment är klara och man har klarat sig kan man titulera sig med
TJÄNSTEHUND. För att få det i stamtavlan måste MH vara genomfört med godkänt skott.

Kontakta era brukshundsklubbar så hjälper dom er med att komma i kontakt med dom som håller i detta med tjänstehund eller kontakt mej så kommer jag hjälpa er.

Lycka till med era hundar

Maggan Nordlander

Överst på sidan