”Schnauzern är en härlig ras som man lätt fastnar för då det är en ras som ser till att det händer saker utan att de är överaktiva, väldigt livliga eller arbetskrävande. Det är en hund som hänger med på allt man kan tänkas hitta på (och klarar av det), som gärna går en mil som en runda runt kvarteret. Att få vara med och uppleva olika situationer tillsammans med sin flock är både stimulerande och aktiverande för den. 
Så länge schnauzern får var med sin flock (familj) så är den otroligt anpassningsbar, det är en härlig hund att hålla på med bruks, lydnad och agility med. Det är en ras som passar alla som inte vill ha en hund som säger ”Javisst” till allt utan som ibland måste övertygas. Väl övertygade kan de gå i döden för en.

Schnauzern är avlade för att kunna arbeta självständigt och kunna ta egna initativ, lösa situationer och agera. Det innebär att de inte är en hund som kan ligga vid dina fötter och vara nöjda med en klapp på huvudet om dagen. Detta är en hund som behöver stimulans. Om den blir uttråkad kan den hitta på rackartyg….

Schnauzern behöver regelbunden motion i form av skogsturer, cykling och dagliga promenader. Någon form av hjärngympa några ggr / vecka krävs.”