Agility (banhoppning för hundar) är en hundsport från England. Sporten kom till Sverige 1985 med hjälp av Marie Hansson (författare och hundpsykolog). Den blev officiell 1 mars 1987.

 bambam2

Agility är en fartfylld hundsport som verkligen sätter dig och din hund på prov. Agility går ut på att så snabbt som möjligt klara av en utlagd hinderbana av vanligtvis 20 hinder utan att hunden vägrar eller river hinder. De hinder som hunden ska ta sig förbi är av olika karaktärer om vanligast är balanshinder, tunnlar, slalom och hopphinder. Det gäller att vara snabb och smidig och det är just det ordet agility betyder. Snabbhet och vighet.

Precis som vid hästhoppning gäller det att inte riva några hinder, och den som har snabbast tid och minst fel vinner tävlingen. Vid tävlingar får föraren springa med sin hund och använda röst och kroppsspråk för att motivera och styra sin hund i mål. Det finns tre olika storleksgrupper som bestäms av höjden på din hund. Förövrigt är tävlingarna indelade i tre klasser I, II och III och du kvalar dig uppåt i klasserna. När du blivit uppflyttad kan inte starta i en lägre klass igen.

För bli framgångsrik gäller det att du och din hund känner varandra och gillar att samarbeta. Hunden måste veta exakt vad du menar med dina handrörelser och du måste känna igen tecken som din hund visar.

Det är viktigt att lägga mycket tid på att motivera och glädja din hund. En glad hund är lättare att träna med och om hunden har tråkigt är det ingen idé att ens fortsätta. Var inte för sträng i början av träningen eftersom det finns risk att hunden tycker att det är tråkigt och inte vill testa mer. De allra flesta hundarna tycker dock agility är roligt eftersom de får röra på sig och få utlopp för en del av sina naturliga behov.

Agility är ett utmärk sätt att aktivera och lära känna din hund!

I Sverige tävlar hundarna i fem olika storleksklasser:

Storleksklasser
  • Extra Small – hundar under 28 cm.
  • Small – hundar under 35 cm.
  • Medium – hundar vars mankhöjd är 35 cm och över men under 43 cm.
  • Large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och över men under 50 cm.
  • Extra large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och därutöver.

 Hinder som ingår i agility är: Balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Det går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så lite fel som möjligt. Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner. Det finns två olika klasser, hoppklass (utan kontaktfältshinder, dvs balansbom, gungbräda och A-hinder) och agilityklass (här kan alla hindertyper vara med).


 
 
 
 Uppdaterad 2024-03-28