Vi i avelskommitten finns först och främst till för att stödja uppfödarna i sin uppfödning av Schnauzer. Vårt mål skall alltid vara rasen väl. Vi vill att ni som uppfödare känner att ni alltid kan kontakta oss i frågor ni har om rasen om vi inte själva kan hjälpa er med era frågor så försöker vi vidarbefodra till dem som kan.
Schnauzerringens Avelskommitté ska verka för att ”väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt, och exteriört fullgoda rasrena hundar”.
Avelskommittén har en central plats i Schnauzerringens mål och verksamhet. Avelskommittén ska lämna information och råd i avelsfrågor i enlighet med av SKK upprättade riktlinjer samt RAS. Avelskommittén ska dessutom aktivt följa den kynologiska utvecklingen för Schnauzer inom och utom landet.
Uppdaterad 2022-06-18
Följande krav på uppfödare/avelsdjur gäller för att ta del av Schnauzerringens valphänvisning:
- Vara medlem i Svenska Schnauzerringen, vid flera ägare av kenneln ska alla ha giltigt medlemskap
- Avgift för Uppfödarregistret, 300 kr, ska vara inbetald till schnauzerringens pg 15 12 18-5. Nya uppfödare meilar sedan sina uppgifter till kassor@schnauzerringen.se så läggs de upp på hemsidan.
- Följa SKK:s grundregler och rasens hälsoprogram samt SKK:s Avelspolicy
Klubben rekommenderar, som tidigare, avel med HD-fria hundar. ( A-B) men på grund av rasens låga genetiska variation har klubben tagit beslut om att en hund med HD-C kan,användas om den genetiska variationen gynnas och ska i så fall paras med en hund med HD-A.
En rekommendation från styrelse och avelskommitte; skicka HD bilden till Schnauzerringens avelskommitté som låter Tyska Pinscher-Schnauzerklubben (PSK) läsa av bilderna, läs mer under fliken HD. Resultatet redovisas på
Schnauzerringens hemsida. Resultatet från PSK är det som gäller för valphänvisning.
En hund ska vara kliniskt frisk, fysiskt och mentalt funktionell samt rastypisk, vilket är uppfödarens ansvar att bedöma. Avelskommittén är enbart vägledande och stödjande för den som letar avelshund. Avelskommittén ger stöd till uppfödare att hitta i hunddata, ta fram inavelsgrad, HD, MH med mera, men valet av avelsdjur är alltid uppfödarens/ägarens ansvar.
Rekommendation för avelsdjuren är framtagna i enighet med RAS
- Enskild individ bör ej få fler avkommor än 5% av den genomsnittliga årliga registreringen de senaste 5 åren.
- Målet är att inavelsgraden för rasen i sin helhet inte överstiger 2,5 %
Uppfödaren/annonsören ansvarar helt för samtliga uppgifter och meriter som redovisas på sida för valphänvisningen. Schnauzerringen har inget ansvar för innehållet. För felaktigheter hänvisas till annonsören.
Blanketter för valphänvisning etc hittar ni här
Rekommendationer angående användande av hundar med HD-C i avel.
Nytt!! Uppfödarmöte 2017-04-28
Klubben rekommenderar, som tidigare, avel med HD-fria hundar. ( A-B) men på grund av rasens låga genetiska variation har klubben tagit beslut om följande undantag i avelsrekommendationerna. Detta undantag gäller tills nya fakta visar något annat.
En hund med HD-C kan,användas om den genetiska variationen gynnas och ska i så fall paras med en hund med HD-A.
2022-04-21
Nu när HD-avläsningen hos SKK ändrats så att man bedömer varje led för sig händer det att man får resultat som t ex A-B eller B-C
Enligt Avel och hälsa hos SKK ska alltid sämsta resultatet räknas efter HD röntgen, där två olika resultat finns. En hund med HD-B-C eller C-C kan användas om den genetiska variationen gynnas och ska i så fall paras med en hund med HD-A+A. Hunden ska vara kliniskt frisk, funktionell, rastypisk och snygg, vilket är uppfödarens ansvar att bedöma.
Avelskommittén är enbart vägledande och stödjande för den som letar avelshund. Vi kan hjälpa ägaren att hitta i hunddata, ta fram inavelsgrad, HD, MH m.m. men valet av avelsdjur är alltid uppfödarens/ägarens ansvar.
Schnauzerringens Avelskommitté
Etiska rekommendationer till uppfödare av Schnauzer
- Att stå till förfogande för valpköparna och vid behov bistå med råd och hjälp
- Att medverka till att utöka avelsbasen genom att inte överanvända enstaka individer
- Alltid redovisa den födda kullens storlek jämte den registrerade kullens storlek
- Att eftersträva rastypiska Schnauzrar i avelsarbetet
- Att inte använda hundar med diskvalificerande fel i avel
- Önskvärt är att avelsdjuren har minst 1/very good i kvalitet på officiell utställning
- Att använda HD-röntgade hundar
- Att inte använda rädda och aggressiva hundar i avel
- Att inte använda en tik mer i avel om den tidigare genomgått ett kejsarsnitt annat än efter samråd med veterinär
- Att följa SKKs grundregler samt SKK:s Avelspolicy
uppdaterat 2022-06-18
Hanhundsbrevet
Till dig som vill använda din hanhund i avel
Vi har alla varit nybörjare någon gång. Detta dokument är tänkt att vara en hjälp för dig som är stolt ägare av en avelshund. Var inte rädd för att be erfarna uppfödare om hjälp och vägledning! Det finns många i branschen som gärna hjälper till.
Förfrågan
Det är naturligtvis väldigt smickrande att få en förfrågan på att använda sin hanhund i avel. Första gången vill man kanske svara ja omedelbart, men ett gott råd är att ta reda på mer om tiken i fråga och höra med din uppfödare om hen tycker att kombinationen är lämplig. Även ett muntligt ja är bindande! Man bör kontrollera att tiken uppfyller Svenska kennelklubbens grundregler för avel samt kontrollera på SKK:s sida ”Avelsdata” den blivande kullens inavelsgrad. Du kan kontakta Schnauzerringens avelskommitté för mer hjälp.
Avtal
Innan du säger ja till tikägaren ska ni vara överens om priset och ev. andra villkor innan avtal skrivs. Kom ihåg att ett muntligt ja gäller. Mall för parningsavtal hittar du på SKK:s hemsida. Priset kan variera beroende på hanhundens meriter, blodslinjer och hur eftertraktad han är.
De tre vanligaste alternativ av betalning är:
Alternativ 1: En summa för själva parningen (parningsavgift) samt en summa per valp som uppnått 5 veckors ålder. Detta skrivs in i avtalet.
Alternativ 2: En totalsumma för parning och valpar som betalas direkt vid parningen. Detta är vanligt utomlands.
Alternativ 3: Hanhundsägaren får välja en valp ur kullen.
Detta skrivs in i avtalet. Om tiken inte blir dräktig är det vanligt att man erbjuder en gratis omparning av tiken inom 1 år, detta skrivs också in i avtalet.
Har du funderingar runt hur en parning går till, fråga din uppfödare om hjälp eller ta kontakt med avelskommittén med dina funderingar. Om du vill att din hanhund ska visas på hanhundslistan, ska han vara höftledsröntgad med känt resultat. Det är en fördel om han genomfört BPH eller MH, samt är utställd (eller exteriörbedömd) med lägst VG eller blivit exteriörbeskriven.
Länkar
SKK, hunddata https://hundar.skk.se/hunddata/
SKK Avelsdata http://hundar.skk.se/avelsdata/Initial.aspx
SKK rekommendationer/regler https://www.skk.se/sv/uppfodning/regler-policys-och-lagar/ Schnauzerringen rekommendationer/regler och Schnauzerringens avelskommitte https://schnauzerringen.se
Uppfödarregister
Administreras från och med 2016 av schnauzerringen
För att finnas med i Schnauzerringens uppfödarregister, betalas en avgift per kalenderår och medlemskap i rasklubben krävs.
Om en kennel har flera ägare, ska samtliga vara medlemmar i Schnauzerringen.
Avgiften per kalenderår är SEK 300.
Avgift(er) betalas till Schnauzerringens plusgiro 15 12 18-5
Skriv i meddelandefältet att det gäller uppfödarlistan samt vilken kennel.
Tips! Att man lägga in årsavgiften till uppfödarregistret som automatisk överföring per 31/1 varje år.
Då behöver man inte glömma att betala in avgiften
När det gäller ändringar av uppgifter, tex adressändringar kontakta Webbmaster på webbmaster@schnauzerringen.se
Här kan du ladda ner RAS-filerna. klicka på den fil som önskas laddas ner.
Dessa filer kan endast läsas med Adobe Acrobat Reader . Filformatet är PDF.
Klicka här för att komma direkt till Adobes hemsida för att ladda ner Adobe Acrobat Reader, Gratis.
Raskompendium för schnauzer kan ni ladda ner här.