Mentalitet

Schnauzer är en alert, pigg och ganska livlig ras med stor uppmärksamhet på vad som händer runt omkring. En schnauzer kan och vill gärna fatta egna beslut. Den för ägaren ganska krävande uppväxtiden med en livlig och energisk valp, gör att satsningen på samspelet och resultatet därav myntat uttrycket :

En gång schnauzer – alltid schnauzer! 

  Den har högt utvecklade sinnesorgan och är klok, läraktig, orädd och motståndskraftig mot sjukdomar och väder och vind, vilket ger den stora förutsättningar att vara en utmärkt familje -, vakt och sällskapshund.Det är en hund som är mångsidig som de flesta stora bruksraserna, en hund som är uppmärksam och samarbetsvillig ända upp i hög ålder. Det är omutligt lojal mot sin ägare och sin familj.Schnauzern är mångsidig, robust och härdig hund med ett energiskt temperament och” gåpåanda”. De är stabila i psyket, orädda, impulsiva, stolta och dominanta. I dess rasegenskaper ingår vaktinstinkt och återhållsam inställning till främlingar utan att visa aggressivitet eller rädsla.

Den behöver få utlopp för sin höga intelligens, och den är rolig, klok, frågvis, kreativ och har stor självkänsla och värdighet. Schnauzern är väldigt familjelojal och de älskar sin flock (familj) och vill gärna vara nära och ha kroppskontakt.

Den är väl medveten om vilka som ingår i flocken och de som tillhör den närmsta bekantskapskretsen kan den acceptera även om den inte alltid är översvallande mot främlingar. Den tyr sig gärna lite extra till den person som ger den en meningsfull sysselsättning.

Att äga en schnauzer innebär att det aldrig blir långtråkigt!”