Länk till spellistorna med alla Demo-filmer för trick på Schnauzerringens Youtube-kanal

https://www.youtube.com/channel/UC96a-bZbyfS9UWvge63fCTA/playlists

***

PDF med alla 4 nivåers trick

Kom i håg att besvara alla medlemsfrågorna för att medges insläpp i facebook-grupperna!

För varje nivå finns Anvisningar med trickbeskrivningar i text publicerade i aktuell Facebook grupp, där det beskrivs mer i detalj hur man gör. (Träna-Filma-Skapa inlägg med film(er) och begär granskning) och vad som är tillåtet eller ej på aktuell nivå. Allt högre krav ställs i de högre nivåerna.

 

***

I början av december 2020 fick jag en fråga av ordförande Jan Hockart om jag ville vara med och ”härma” Dvärgschnauzerringen och en del andra rasklubbar, t ex whippetklubben, med att skapa trickutmaningar även för vår ras, schnauzer. Det tyckte jag var en bra idé eftersom jag själv ägnat Covid-isoleringen åt att träna och filma trick enligt Do More With Your Dog (DMWYD i USA) 

I likhet med Dvärgschnauzerringens används facebook för detta – enbart för att visa upp att man har lyckats träna in tricken. Dessa facebook-grupper handlar alltså inte om HUR man tränar in tricken, detta får man vid behov söka hjälp med på annat håll!

En liten grupp jobbade intensivt med att ta fram regler och filma trick att demonstrera på film. Denna grupp granskar även tricken och består av Jan Hockart, Sylvia Johansson och mig samt senare även Susanne Lindros (för att även få med en svart schnauzer). Fr o m Nivå 1 har ännu några fler hundar och förare bidragit med filmer som demonstrerar tricken. Tack till er alla!

Redan den 6 december släpptes Schnauzerringen första test kallad December-utmaningen som pågick fram till 15 januari. På denna korta tid hann 46 schnauzrar klara av att träna in 15 trick, filma dem och lägga ut dem i en privat facebook-grupp för granskning och godkännande. Dessutom hade facebook-gruppen lockat drygt 200 intresserade, varav en del är uppfödare och andra endast sökt inspiration för egen träning. Styrelsen tillstyrkte därför den 21 januari en fortsättning. December-utmaningen bytte därefter namn till Nivå 1.
Samtidigt, i början av februari 2021, öppnades även Nivå 2 för de som godkänts på December-utmaningen och senare Nivå 1. Strax efter skapades Schnauzerringens egen Youtube-kanal, där sedan alla demo-filmer blivit tillgängliga för intresserade över hela världen att titta på.

När detta skrivs i slutet av maj 2021 har ytterligare 7 ekipage godkänts på de 15 tricken för Nivå 1 och 17 schnauzrar har klarat av nivå 2 med 12 trick, så nu öppnas även en Nivå 3 med krav på 9 godkända trick medan Nivå 4 är under planering, med ännu färre och ännu svårare trick. Det finns betydligt fler trick än nämnda antal att välja bland, minst det dubbla, så att nog många ska kunna passa alla. Dessutom finns det för flera trick olika alternativ för genomförandet.
/Agneta Hjelm

Tillåtet eller ej för de olika nivåerna

För alla nivåerna gäller att muntligt beröm gärna får ges, även mitt under tricken och belöning i form av godis eller leksak får gärna ges EFTER varje utfört trick!
Koppel eller lina får behov också finnas till hunden på alla nivåer så länge det inte används för att handgripligen styra hunden. Ingen annan handgriplig hantering av hunden är heller tillåten.

Även upprepande av signaler (muntlig eller handtecken) är tillåtna så länge det inte bedöms vara ett otrevligt tjatande på hunden. Med handtecken menas då en kortvarig signal med handen (eller annan kroppsdel) som utförs lika kortvarigt som en muntlig signal och inte anses vara lockande.

Skillnader avseende nivåerna

Dec-utm

=> Nivå 1

Nivå 2

Nivå 3

Nivå 4 

Totalt antal valbara trick

30

35

29

27 + 1

22 + 1

Krav på antal godkända trick  för att få diplom + ev rosett *)

15

15

12

9

6?

Lockande hand **)

tillåtet

tillåtet

tillåtet

max 4 trick

max 2 trick

Godishand (lockande m godis)

max 7 trick

max 7 trick

max 4 trick

EJ tillåtet

EJ tillåtet

*) Alla schnauzrar (f.d. mellanschnauzer) som kan visa att de klarar att utföra detta antal trick får ett fint digitalt diplom mailat till sig. För att få rosett måste föraren även vara medlem i Schnauzerringen. Rosetten är f.n. gratis för medlemmar enligt styrelsebeslut.

**) Med lockande hand menas att förarens hand under hela / större delen av tricket visar hunden vad den förväntas göra

/Sammanställt av Agneta Hjelm