Om man ser till ursprungsschnauzern så finns dess vaktinstinkt kvar även om den har tonats ner. Inte heller behöver man lära den att fånga råttor, det kan den. Just råttfångarkonsten ger schnauzern ett beteende som många andra hundar saknar, den fångar sina byten med tassarna. Det är en framåt och i vissa fall rätt egensinnig ras och fodrar därför en konsekvent fostran (likt många andra raser). Genom sina egenskaper ställer schnauzern krav på den som har fått förmånen att bli en schnauzerägare. Den som håller ut belönas med att få en fin kompis, som lyder minsta vink (åtminstone ibland).
I likhet med de flesta andra hundraser så kräver schnauzern regelbunden pälsvård. Det rastypiska skägget liksom mjukare benhår kräver en del extra uppmärksamhet precis som all päls på långhåriga hundraser. T.ex. kardborrar må tas bort direkt innan ”knutar” bildas.
En schnauzer följer hellre med till jobbet än stannar hemma. Måste den vara ensam några timmar – gör gärna ordning en plats vid ett fönster där den kan sitta och titta ut.
Den för ägaren ganska krävande uppväxttiden med en livlig och energisk valp, gör att satsningar på samspel och med påföljande resultat myntat uttrycket:
En gång schnauzer – alltid schnauzer
För att få en lugn och välmående schnauzer är det en förutsättning att hunden får sin dagliga motion tillgodosedd. Även matte/husse har ju nytta av detta. Schnauzern är en spänstig och muskulös hund, byggd för att röra sig. Som valp kan man tydligt se hur glad hunden är för att röra sig, varför det är viktigt att förstå, att som vuxen så behöver den aktiveras och motioneras
En schnauzer kräver alltså att man verkligen ”har ”den i högre grad än vissa andra raser. Du måste lägga ner en hel del arbete och inte så lite uppoffringar om du skall få ut det bästa möjliga av din hund. För att den skall få ett friskt, långt och lyckligt liv måste du vara beredd att ge den omdömesgill skötsel och tillsyn. I gengäld får Du en frisk, pigg, trevlig och lättskött hund, lika användbar i bruksarbetet och lydnadsringen som ”bara” familjehund. En hund som är lika mångsidig som de flesta stora brukshundarna.